3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. Informația, un bun public
Pentru a sublinia importanța informațiilor în mediul online, Ziua Mondială a Libertății Presei 2021 evidențiază trei subiecte cheie:
- Viabilitatea economică a mass-media de știri;
- Mecanisme pentru asigurarea transparenței companiilor de internet;
- Alfabetizare informațională și media.
Cum se oprește dezinformarea în perioada pandemiei?
Aflați cum să identificați conținutul neconfirmat pe care îl primiți pe telefonul dvs. mobil și să evitați răspândirea informațiilor care nu au fost verificate de surse credibile. Grija pentru informații fiabile este responsabilitatea tuturor și ne ajută să luăm decizii mai bune.
Conferința mondială de Ziua Mondială a Libertății Presei
Organizată anual din 1993, oferă ocazia jurnaliștilor, reprezentanților societății civile, autorităților, academicienilor și publicului larg să discute provocările emergente ale libertății presei și siguranței jurnaliștilor și să colaboreze la identificarea soluțiilor.
Conferința globală din 2021 este găzduită de UNESCO și Guvernul Namibiei, în perioada 29 aprilie – 3 mai la Windhoek.
Premiul mondial pentru libertatea presei 2021
Jurnalist de investigație și director media, Maria Ressa din Filipine a fost desemnată laureată a Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano în 2021, în urma recomandării unui juriu internațional format din profesioniști din mass-media.
Născută în Filipine, Ressa a crescut în SUA și s-a întors în țara natală în anii 1980, după căderea regimului autoritar al lui Ferdinand Marcos.
De-a lungul unei cariere de peste treizeci de ani, Ressa a lucrat ca reporter de investigație CNN pentru Asia și a fost șefa site-ului antiguvernamental Rappler, unul dintre puținele site-uri locale critice la adresa administrației Duterte.
A fost implicată în numeroase inițiative internaționale de promovare a libertății presei.
În ultimii ani, a fost ținta mai multor atacuri online și a mai multor proces.
Ressa a fost arestată în feburarie 2019 sub acuzația de calomnie. Organizațiile care militează pentru libertatea presei au acuzat autoritățile din Filipine de acțiuni de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor. Jurnalista se confruntase și cu alte acuzații, inclusiv cea de evaziune fiscală.
Arestarea ei a generat incluisv reacția fostului secretar de stat american Madeleine Albright. În cele din urmă, ea a fost eliberată din nou pe cauțiune.
Ziua Mondiala a Libertății Presei
A fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.
ONU aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”
În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.