29 mai, Ziua Căştilor Albastre. Peste 4.400 de angajaţi ai forţelor de menţinere a păcii au murit în misiuni, 57 doar anul trecut

Căştile Albastre / Profimedia Images
29 mai 2025, 07:21

În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua internațională a Forțelor ONU de Menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua internațională a Căștilor Albastre. Tema din acest an este „The Future of Peacekeeping”.

De aproape 80 de ani, forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite au adus schimbări tangibile comunităților din întreaga lume. Din Liberia și Namibia până în Cambodgia, Sierra Leone și Timor-Est, prezența lor a salvat vieți și a transformat-o în unele dintre cele mai volatile contexte politice și de securitate, ghidând țările de la conflict către o pace durabilă.

Observată sub tema „The Future of Peacekeeping”, Ziua internațională din acest an analizează contribuțiile neprețuite pe care militarii, polițiștii și militarii civili de menținere a păcii le-au adus în ultimele aproape opt decenii.

Astăzi, peste 68.000 de civili, militari și poliţişti servesc în 11 misiuni de menținere a păcii ONU, confruntându-se cu provocări din ce în ce mai complexe și interconectate, modelate de un peisaj geopolitic în schimbare.

În ciuda provocărilor, forțele de menținere a păcii rămân neclintite în căutarea păcii.

Ziua Internațională aduce un omagiu serviciului și sacrificiului lor neclintit, precum și rezistenței comunităților pe care le susțin. De asemenea, îi onorează în mod solemn pe cei peste 4.400 de oameni care și-au pierdut viața în numele păcii, inclusiv 57 doar în 2024.

Căştile Albastre sunt prezenți în Coasta de Fildeş, Haiti, Liberia, Sudanul de Sud, Mali și continuă să lucreze în întreaga lume la îndepărtarea minelor și a explozibililor abandonați în urma războaielor. Acești explozibili reprezinte o problemă pentru mulți oameni care încearcă să își refacă viața după război și să își extindă terenurile agricole, să creeze noi comunități.

România și Căștile Albastre

România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.

Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 29 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.

În prezent, Ministerul Apărării Naționale își aduce aportul pentru consolidarea păcii și securității în zone ale globului marcate de conflict și instabilitate, participând la misiunile și operațiile de menținere a păcii din RD Congo, Kosovo, Sudanul de Sud, zona de frontieră India-Pakistan și Republica Mali.

Dintre acestea, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români este cea a Detașamentului Carpathian Pumas la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA).

Mesajul Secretarului General al ONU, António Guterres

„Cu curaj neclintit, forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite intră în pericol – pentru a ajuta la protejarea celor care au nevoie, la păstrarea păcii și la restabilirea speranței în unele dintre cele mai provocatoare contexte ale lumii.

Astăzi, onorăm serviciul lor.

Ne inspirăm din rezistența, dăruirea și curajul lor.

Și ne amintim de toate femeile și bărbații curajoși care au făcut sacrificiul suprem pentru pace.

Peste 4.400 de soldați de menținere a păcii au murit în serviciu – 57 doar anul trecut.

Nu îi vom uita niciodată – și le vom duce munca mai departe.

Accentul Zilei internaționale a menținerii păcii din acest an este pus pe „viitorul menținerii păcii”.

Astăzi, forțele de menținere a păcii se confruntă cu situații din ce în ce mai complexe într-o lume din ce în ce mai complexă:

Polarizare și diviziune în creștere pe tot globul…

Operațiunile devenite și mai periculoase din cauza unei multitudini de amenințări precum terorismul…

Țintirea forțelor de menținere a păcii prin dezinformare mortală..

Și provocări care depășesc granițele – de la criza climatică la criminalitatea transnațională.

Pe măsură ce privim în viitor, este esențial ca forțele de menținere a păcii să aibă tot ce au nevoie pentru a-și face treaba.

Aceasta este responsabilitatea comună a Națiunilor Unite și a statelor membre.

Pactul pentru viitor – adoptat anul trecut de Organizația Națiunilor Unite – include angajamentul de a adapta menținerea păcii la lumea noastră în schimbare.

Această provocare este și o oportunitate:

Pentru a analiza ceea ce face ca operațiunile de menținere a păcii să aibă succes…

Pentru a înțelege mai bine ce îi împiedică…

Și pentru a ajuta la proiectarea de noi modele orientate spre viitor, care sunt ancorate în soluții politice, dotate cu resurse adecvate și au mandate realizabile, cu strategii de ieșire clare.

Primul pas – revizuirea operațiunilor noastre de pace – este în curs.

Și împreună, vom continua să împingem acest efort vital înainte.

Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de Națiunile Unite – iar Națiunile Unite au nevoie de menținerea păcii care este complet echipată pentru realitățile de astăzi și provocările de mâine.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite