24 octombrie, Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite. Împreună pentru pace şi prosperitate
Marcată din anul 1948 în toate statele membre, Ziua ONU este o sărbătoare publică dedicată informării cu privire la obiectivele şi realizările organizaţiei.
De obicei, în Sala Adunării Generale a organizației, de la sediul central din New York, are loc un concert pentru a marca această zi. Pe măsură ce lumea începe să se recupereze treptat din pandemia de Covid-19, concertul din 2021 reprezintă o chemare la consolidarea cooperării internaționale atât în interesul tuturor, pentru un viitor mai pașnic și prosper.
Concertul din acest an va fi hibrid cu spectacole live și înregistrate, cu un public restrâns care urmează protocoalele de distanțare fizică.
Concertul va avea loc joi, 21 octombrie 2021 la ora 19.00.
Renumiții violonişti Angela și Jennifer Chun, împreună cu soprana Youngok Shin, vor oferi spectacole în Sala Adunării Generale, la sediul ONU din New York.
Videoclipuri înregistrate cu soprana Youngmi Kim, Orchestra Filarmonică Goyang, pianistul Yungwook Yoo și trupa K-POP aespa vor fi proiectate în timpul evenimentului.
Concertul dedicate Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite poate fi urmărit aici şi pe canalul de Youtube al organizaşiei.
În această zi vor avea loc diferite evenimente în format hibrid şi o expoziţie, #TheWorldWeWant, în format fizic care constă într-o selecţie de de peste 50.000 de fotografii din peste 130 de țări.
Mesajul secretarului general António Guterres
În urmă cu 76 de ani, Națiunile Unite au fost create ca un vehicul al speranței pentru o lume care iese din umbra unui conflict catastrofal.
Astăzi, femeile și bărbații ONU duc această speranță mai departe pe tot globul.
COVID-19, conflictele, foamea, sărăcia și situația de urgență climatică ne amintesc că lumea noastră este departe de a fi perfectă.
Astfel, ne este clar că solidaritatea este singura cale de urmat.
Trebuie să ne reunim pentru a aborda provocările mari și pentru a avansa obiectivele de dezvoltare durabilă.
Prin asigurarea faptului că fiecare persoană, oriunde, are acces la vaccinurile anti-COVID-19 mai devreme sau mai târziu.
Prin asigurarea și susținerea drepturilor și demnității tuturor oamenilor – în special a celor mai săraci și defavorizați, fete și femei, precum și copii și tineri.
Conlucrând pentru sfârșitul conflictelor care ne sperie lumea.
Prin asumarea unor angajamente climatice îndrăznețe pentru a ne salva planeta – și a fi la înălțimea lor.
Și construind o guvernare globală care să fie mai incluzivă, mai eficientă – așa cum este detaliat în raportul meu recent, Agenda noastră comună.
Valorile care au alimentat Carta ONU în ultimii 76 de ani – pace, dezvoltare, drepturile omului și oportunități pentru toți – nu au o dată de expirare.
Să ne unim pentru aceste idealuri și să trăim la înălțimea promisiunii, potențialului și speranței Națiunilor Unite.