220 de urși-problemă vor fi împușcați, conform recomandării Academiei Române. Punerea în aplicare revine exclusiv personalului specializat al fondului cinegetic

1 august 2023, 18:21

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că va respectă recomandarea Academiei Române și va reduce numărul urșilor care pot fi împușcăți: 140 preventiv şi 80 în cazul intervențiilor. În total 220 de exemplare, față de 500 cât a decis fostul ministru Tanczos Barna. Sunt luați în vizor urșii agresivi și cei care nu mai pot fi goniți înapoi în pădure. Punerea în aplicare revine exclusiv personalului specializat al fondului cinegetic și nu vânătorilor privați.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am discutat cu foarte mulți specialiști ore întregi. Mi-au spus că un urs care ajunge să mănânce din gunoaie sau cerșește, oricâte eforturi am face în pădure acel urs e condamnat la moarte. Va fi tentat tot restul vieții să caute calea mai ușoară. Nu se va mai integra. De asta vreau să începem cu urșii problemă.

Între timp, în unele localități autoritățile au început să ia măsuri drastice, după ce incursiunile urșilor s-au înmulțit. În comuna Vidra din Vrancea, un urs tânăr a fost împușcat noaptea trecută, după ce timp de câteva luni a terorizat o familie cu 4 copii. Este prima decizie de împușcare luată până acum în județul Vrancea.

Ionică Cherchiu, inspector șef Garda Forestieră Focșani: Primarul a întrunit comisia. Comisia a constatat prezența ursului care punea în pericol, integritatea familiilor și s-a decizia împușcarea, gestionarul fondului a executat foc. În ultimii ani atacurile în Vrancea și Buzău s-au intensificat.

Telefon Silviu Pintilie, primar comună Vidra: Ursul ăsta vine acolo în zonă. Cred că sunt 3 luni de zile de când cetăţenii nu au somn, nu au linişte, avem şi oameni răniţi în comună, avem animale mâncate. Când ne-am dus la ultima intervenţie de vineri seară, băiatul care dormea acolo nici nu putea vorbi, abia ne-a arătat direcţia, uite animalul… era la 5 metri de intrarea în casă. Şi noi suntem iubitori de animale, dar pare că lucrurile au scăpat uşor de sub control.

Brașov este un alt județ în care urșii pun stăpânire pe străzi, mai ales după lăsarea serii. În Râşnov, primăria a decis să instaleleze un gard electric în spatele policlinicii, pentru a ține la distanță un urs care vine aproape zilnic la tomberoane. Și pe care au încercat în zadar să-l mute în alte locuri.

Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov: Următoarea măsură a fost relocarea. I s-a montat un colier cu GPS. A fost relocată în altă parte a fondului nostru cinegetic, undeva spre Dîmbovița. În 6 zile a venit înapoi și ultima varianta a fost aceasta, de a monta gard electric.

De regulă, urșii gunoieri sunt exemplare tinere care nu mai au loc în pădure din cauza masculilor mai bătrâni, care își apără teritoriul. Primăria Râșnov a încercat să relocheze urși către fonduri de vânătoare din alte județe, dar nimeni nu vrea să-i preia.

Anul acesta, prin Fondul de Mediu, primăriile, persoanele juridice, companiile din agricultură, asociaţiile, persoanele fizice sau instituţiile publice care au suprafeţe ce trebuie protejate de urși, pot obține finanțări pentru garduri electrice. Sumele variază între 15.000 și 500.000 de lei, pentru persoane fizice și private. Și ajung la un milion de lei pentru autorităţi publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite