22 martie, Ziua Mondială a Apei. Să salvăm gheţarii!

Ghetarii se topesc/Foto: Profimedia Images
22 martie 2025, 15:50

Tema Zilei mondiale a apei 2025 este „Păstrarea ghețarilor”, esenţiali pentru viață. Apa provenită din topirea acestora este esențială, agricultură, industrie, producția de energie curată și ecosisteme sănătoase.

Topirea rapidă a ghețarilor provoacă incertitudini cu privire la fluxurile de apă, cu efecte profunde asupra oamenilor și a planetei.

Reducerile globale ale emisiilor de carbon și strategiile locale de adaptare la diminuarea ghețarilor sunt esențiale.

Ghețarii se topesc mai repede ca niciodată.

Pe măsură ce planeta se încălzește, lumea noastră înghețată se micșorează, făcând ciclul apei mai imprevizibil.

Pentru miliarde de oameni, fluxurile de apă topită se modifică, provocând inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării.

Nenumărate comunități și ecosisteme sunt în pericol.

Trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră pentru a încetini retragerea ghețarilor.

De asemenea, trebuie să gestionăm apa provenită din topirea gheşarilor într-un mod mai sustenabil.

Salvarea ghețarilor noștri este o strategie de supraviețuire pentru oameni și pentru planetă.

Apa planetei în cifre

2,2 miliarde de oameni trăiesc încă fără apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, potrivit unui raport al OMS/UNICEF din 2023.

Aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă cu o penurie severă de apă, cel puțin o parte a anului.

Dezastrele legate de apă au dominat lista dezastrelor din ultimii 50 de ani și reprezintă 70 % din totalul deceselor legate de dezastrele naturale, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 2022.

Apele transfrontaliere reprezintă 60 % din fluxurile de apă dulce din lume, iar 153 de țări au teritoriu în cel puțin unul dintre cele 310 bazine fluviale și lacustre transfrontaliere și au inventariat 468 de sisteme acvifere transfrontaliere.

Topirea rapidă a ghețarilor contribuie în mod semnificativ la creșterea globală a nivelului mării, nivelul mării de astăzi fiind cu aproximativ 20 cm mai ridicat decât în 1900.

Limitarea încălzirii globale la 1,5°C ar putea salva ghețarii din două treimi din siturile patrimoniului mondial.

Doar 24 de țări raportează că toate bazinele lor transfrontaliere sunt acoperite de acorduri de cooperare.

2025, Anul internaţional dedicate conservării gheţarilor

Organizația Națiunilor Unite a declarat anul 2025 drept Anul internațional al conservării ghețarilor, însoțit de proclamarea zilei de 21 martie a fiecărui an drept Ziua mondială a ghețarilor începând din 2025.

Este un bun moment pentru sensibilizarea opiniei publice mondiale cu privire la rolul esențial al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic și în ciclul hidrologic, precum și la impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente din criosfera Pământului.

Ziua Mondială a Apei

Stabilită în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din anul 1992, aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apei şi subliniază rolul, îndatoririle şi responsabilitățile noastre în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Astăzi, aproape jumătate din lucrătorii planetei, 1,5 miliarde de oameni, muncesc în diferite sectoare legate de apă și aproape toate locurile de muncă depind de apă și de cei care asigură livrarea acesteia în condiții de siguranță. Cu toate acestea, milioanelor de oameni care lucrează în domeniu nu le sunt recunoscute sau protejate drepturile.

Apa potoleşte setea şi protejează sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane.

În ciuda realizărilor ultimului deceniu, peste 700 de milioane de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi peste 2 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor, iar circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

Orice produs fabricat are nevoie de apă. De exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă.

Apa este în strânsă legătură cu energia, dar şi cu alimentaţia. Un studiu ONU arăta că pentru a produce două fripturi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

Apa nu este limitată de frontierele politice. 46% din suprafața globului este acoperită de bazine hidrografice transfrontaliere, iar cererea în domeniul legislaţiei internaţionale este tot mai stringentă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite