21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Declarația semnată de 150 de ţări, în Mexic, recunoaşte cultura ca fiind „bun public global”
Având în vedere că 89% din toate conflictele actuale din lume au loc în țări în care dialogul intercultural este redus, pentru a crea o cooperare eficientă și a susține pacea, consolidarea dialogului intercultural trebuie să fie o prioritate.
Conform datelor UNESCO, sectorul cultural și creativ este unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare la nivel mondial. Acesta reprezintă peste 48 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial – aproape jumătate dintre acestea fiind ocupate de femei -, reprezentând 6,2 % din totalul locurilor de muncă existente și 3,1 % din PIB-ul mondial. Este, de asemenea, sectorul care angajează și oferă oportunități pentru cel mai mare număr de tineri cu vârsta sub 30 de ani.
Cu toate acestea, sectorul cultural și creativ nu ocupă încă locul pe care îl merită în politicile publice și în cooperarea internațională.
Declarație pentru cultură
În încercarea de a schimba această situație, în septembrie 2022, delegații din 150 de state s-au reunit în Mexic pentru MONDIACULT 2022, cea mai mare conferință mondială dedicată culturii din ultimii 40 de ani.
Aceștia au adoptat în unanimitate Declarația istorică pentru cultură, recunoscând cultura ca „bun public global” și solicitând ca aceasta să fie integrată „ca obiectiv specific de sine stătător” în agenda de dezvoltare de după 2030.
Textul definește un set de drepturi culturale care trebuie luate în considerare în politicile publice. Acestea variază de la drepturile sociale și economice ale artiștilor până la libertatea artistică, dreptul comunităților indigene de a-și proteja cunoștințele ancestrale, precum și protecția și promovarea patrimoniului cultural și natural.
De asemenea, se solicită o reglementare substanțială a sectorului digital, în special a marilor platforme, în beneficiul diversității culturale online, al drepturilor de proprietate intelectuală ale artiștilor și al accesului echitabil la conținut pentru toți.
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare
În 2001, UNESCO a adoptat Declarația universală privind diversitatea culturală. și în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU, în rezoluția sa 57/249, a declarat 21 mai Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, iar în 2015, a doua Comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat în unanimitate rezoluția privind cultura și dezvoltarea durabilă, recunoscând contribuția culturii la cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, recunoscând în continuare diversitatea naturală și culturală a lumii și recunoscând că culturile și civilizațiile pot contribui și facilita dezvoltarea durabilă.
Ziua ne oferă ocazia de a aprofunda valorile diversității culturale și de a avansa în cele patru obiective ale Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale adoptată la 20 octombrie 2005:
- Sprijinirea sistemelor durabile pentru cultură
- Realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșterea mobilității artiștilor și a profesioniștilor
- Integrarea culturii în cadrul dezvoltării durabile
- Promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.