183 de membri ai mafiei siciliene au fost arestați la Palermo. Premierul Giorgia Meloni: Lupta împotriva mafiei nu se oprește și nu se va opri

183 de persoane au fost arestate, marți, la Palermo, capitala Siciliei, într-o operațiune majoră a forțelor de securitate care a pus capăt unei noi încercări de a reconstrui conducerea Cosa Nostra, mafia siciliană, în această provincie, informează EFE.
Cei arestați în mega-operațiune, la care au participat 1.200 de polițiști, sunt acuzați de asociere criminală de tip mafiot, tentativă de omor, extorcare agravată cu metode mafiote, trafic de droguri, folosire și deținere de arme și jocuri de noroc ilegale, a informat poliția militarizată.
Ancheta desfășurată de carabinieri și coordonată de procurorii Maurizio de Lucia și Marzia Sabella a scos în evidență o nouă tentativă de a organiza o conducere a Cosa Nostra la Palermo și alianțele din ce în ce mai strânse ale mafiei siciliene cu ‘Ndrangheta, mafia din Calabria (sud).
Protagoniștii ultimei reorganizări sunt, din nou, liderii eliberați după ani petrecuți în închisoare, precum Tommaso Lo Presti, Nunzio Serio, Guglielmo Rubino și Cristian Cina, printre alții.
Telefoane mobile criptate în închisori
La percheziții s-a constatat prezența telefoanelor mobile criptate în închisori unde, grație dispozitivelor extrem de sofisticate, șefii mafiei aflați după gratii puteau comunica cu lumea exterioară și chiar organiza summituri prin apel video.
Cu telefoanele mobile, ‘nașii’ au reușit să creeze adevărate ‘chat’-uri în grup cu alți gangsteri, unii liberi, alții în închisoare, pentru a discuta pe îndelete despre afacerile lor, potrivit presei locale.
Ancheta a dezvăluit că un șef al mafiei din Porta Nuova care se află în închisoare, Calogero Lo Presti, a ordonat chiar o bătaie cu ajutorul telefonului mobil și apoi a asistat prin apel video la aplicarea ‘corecției’.
Paginile documentelor de anchetă vorbesc și despre nostalgia noilor ‘nași’ față de mafia și de șefii Cosa Nostra din trecut: ‘Nivelul este scăzut, astăzi arestează pe cineva și acela regretă, dar despre ce vorbim?’, spune șeful cartierului Brancaccio, Giancarlo Romano, fără să știe că este interceptat.
Ancheta a mai dezvăluit o extorcare generalizată. Este vorba despre cazul unuia dintre șefii mafiei eliberați care și-a impus produsele din pește restaurantelor din orașele de coastă Sferracavallo și Mondello.
Tinerii de la periferia orașelor, în vizorul mafiei
‘Cosa Nostra continuă să-și exercite farmecul în anumite medii precum periferiile, unde tinerii au puține alternative în viață și se identifică cu proiectarea puterii de care se bucură încă mafia’, a declarat procurorul din Palermo, Maurizio de Lucia, într-o conferință de presă despre operațiune. ‘Investigațiile de astăzi implică mulți tineri și trebuie să acordăm o atenție deosebită, întrucât acordăm atenție foștilor șefi care se întorc, trebuie să fim atenți la recruții de astăzi, adică la viitorul mafiei’, a adăugat el.
Procurorul a explicat că ‘investigațiile arată că Cosa Nostra este activă și prezentă în teritoriu și comunică cu instrumente și tehnologii inovatoare’.
El a confirmat că organizația ‘Cosa Nostra vrea să se reînființeze la Palermo, dar nu reușește, deși șefii nu au abandonat vechiul vis’, în timp ce investigațiile arată că ‘sute de oameni activează în organizația criminală care face afaceri și încearcă să-și refacă forțele’.
Premierul Giorgia Meloni a aplaudat operațiunea și a subliniat că în prezent ‘crima organizată este în corzi’.
‘Interceptările (mafioților) o spun clar: ‘Italia a devenit un obstacol pentru noi, trebuie să plecăm”, recunoaște unul dintre deținuți.
Un semn clar (că) crima organizată este în corzi, lupta împotriva mafiei nu se oprește și nu se va opri’, a dat asigurări șefa guvernului Italian. Preluare Agerpres