15 mai, Ziua Internaţională a Familiei. António Guterres: Lumea nu-și poate permite întârzieri, nehotărâre sau jumătăți de măsură

15 mai 2024, 07:52

Sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.

La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial şi  Ziua familiei române.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Speranța de viață la nivel mondial a ajuns la 72,8 ani în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătățire cu aproximativ 9 ani față de 1990.

Până în 2030, aproape 12 % din populația lumii va avea vârsta de 65 de ani sau mai mult. Până în 2050, o longevitate medie la nivel global va ajunge la aproximativ 77,2 ani.

La nivel mondial, peste 23% dintre indivizi, ceea ce echivalează cu peste 1 miliard de persoane, trăiesc în mahalale din zonele urbane. Estimările arată că o creștere cu 1% a populației urbane crește incidența mahalalelor cu 5,3% în Asia și cu 2,3% în Africa.

Se estimează că 2% din populația mondială nu are adăpost, iar alți 20% trăiesc în locuințe inadecvate.

Tema anului 2024, Familiile și schimbările climatice

Schimbările climatice au un impact negativ asupra sănătății și bunăstării familiilor prin creșterea poluării, în timp ce fenomenele meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice, cum ar fi uraganele, secetele și inundațiile, duc adesea la strămutări forțate și la pierderea mijloacelor de trai pentru multe familii. Astfel de evenimente au un impact asupra productivității agricole și a accesului la apă, intensificând foametea și vulnerabilitatea. Ele provoacă perturbări economice în sectoarele sensibile.

În lipsa unor măsuri drastice, adaptarea la efectele schimbărilor climatice și atenuarea acestora vor deveni din ce în ce mai dificile și mai costisitoare.

Responsabilizarea familiilor prin educație, prin schimbarea obiceiurilor de consum și prin acțiuni de advocacy este esențială pentru o acțiune semnificativă și eficientă în domeniul climei.

Familiile transmit valorile de la o generație la alta, astfel încât este important să le insuflăm copiilor, de la o vârstă fragedă, obiceiuri durabile și să le sensibilizăm la schimbările climatice. Integrarea principiilor economiei circulare în educația copiilor de vârstă fragedă poate contribui la construirea unui model economic durabil bazat pe minimizarea deșeurilor și regenerarea resurselor naturale. Familiile, în calitate de consumatori și avocați, pot conduce tranziția către o economie circulară.

Ziua internațională a familiilor din 2024 își propune să crească gradul de conștientizare a modului în care schimbările climatice afectează familiile și a rolului pe care familiile îl pot juca în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Prin intermediul inițiativelor familiilor și ale comunității, putem încuraja acțiunea climatică prin educație, acces la informații, formare și comuniune.

Tinerii şi clima

Schimbările climatice au crescut nivelul de incertitudine cu privire la viitorul. Pe măsură ce efectele sale se intensifică în timp, un lucru a devenit cert: vom lăsa Pământul copiilor și tinerilor de astăzi și generațiilor viitoare.

În lume trăiesc 1,8 miliarde de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani – cea mai mare generație de tineri din istorie. Tinerii sunt din ce în ce mai conștienți de provocările și riscurile prezentate de criza climatică și de oportunitatea de a realiza o dezvoltare durabilă adusă de o soluție la schimbările climatice.

Mobilizarea fără precedent a tinerilor din întreaga lume arată puterea masivă pe care o au aceștia de a responsabiliza factorii de decizie. Mesajul lor este clar: generația mai în vârstă a eșuat, iar tinerii sunt cei care vor plăti din plin – cu viitorul lor.

Tinerii nu sunt doar victime ale schimbărilor climatice. Ei sunt, de asemenea, contribuitori valoroși la acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Ei sunt agenți ai schimbării, antreprenori și inovatori. Fie prin intermediul educației, al științei sau al tehnologiei, tinerii își intensifică eforturile și își folosesc abilitățile pentru a accelera acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

“Generația mea a eșuat în mare măsură până acum în a păstra atât dreptatea în lume, cât și în a conserva planeta. Generația voastră este cea care trebuie să ne responsabilizeze pentru a ne asigura că nu trădăm viitorul omenirii” – Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres

Anul internațional al familiei, 30 de ani

Anul 2024 marchează cea de-a 30-a aniversare a Anului internațional al familiei. Evenimentul cuprinde prezentarea rezultatelor principalelor activități regionale pregătitoare ale AIF+30, inițiative ale societății civile, recomandări privind politicile familiale pentru acțiuni climatice și o discuție interactivă. În plus, în cadrul evenimentului vor fi prezentate două publicații intitulate „Schimbările climatice și familiile” și „Acasă, familia și schimbările climatice”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite