140 de oameni au rămas fără nimic, în urma dezastrului de la Amzacea. Sinistrații își pun speranțele într-un ajutor mai consistent din partea statului
La Amzacea, apele nu și-au luat tributul în vieți omenești, ci în bunuri. 60 de case au fost distruse sau afectate de infiltrațiile de apă, iar 140 de oameni au rămas fără nimic, în urma ploilor torențiale de săptămâna trecută. Urmele dezastrului se văd încă pe zidurile caselor, după ce apa a măsurat și un metru, pe alocuri. În urmă au rămas zeci de tone de noroi dar și vieți năruite.
La aproape o săptămână de la inundațiile care au lăsat pe drumuri zeci de familii din județul Constanța, oamenii încă așteaptă ajutoarele promise pentru a-și relua viața de zi cu zi.
În comuna Amzacea, localnicii scot încă din case tone de nămol aduse de apele revărsate.
Mulți și-au pierdut culturile din grădini și animalele din ogradă și așteaptă acum ajutorul autorităților. Cei care au rămas fără agoniseala de o viață trăiesc acum din mila rudelor și a vecinilor.
Mulți localnici sunt încă îmbrăcăți cu hainele în care i-a prins nenorocirea. Chiar dacă au primit sprijin de la fundații umanitare și de la oameni inimoși, sinistrații își pun speranțele într-un ajutor mai consistent din partea statului.
Localnicii s-au plâns chiar ministrului Mediului, care a mers la Amzacea, pentru a vedea urmările inundațiilor. Mulți încă trăiesc cu frică după trauma suferită.
Autoritățile locale au adus locuințe modulare dotate cu paturi și alte utilități pentru a-i adăposti temporar pe cei rămași pe drumuri.
Silviu Iulian Coşa, prefect, județul Constanţa: Au sosit containerele de la rezervele naționale, avem deja solicitări și din alte părți, solicitări pentru paturi.
Din estimările meteorologilor, la Amzacea a plouat în 48 de ore cât pentru 6 luni. Localnicii dau vina pentru nenorocire pe lucrările hidrotehnice făcute de mântuială.
Mircea Fechet: Lucrările efectuate greșit au agravat inundațiile de pe litoral
În zonă au început deja lucrările de decolmatare cu un utilaj de la compania Apele Române.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Cred că, atunci când discuți despre investiții în drenajul apelor pluviale și canalizare sau podețe, trebuie să le dimensionezi, ca ele să poată prelua în situații excepționale volumul de apă.
Amzacea se află într-o zonă inundabilă și nu dispune de canalizare, așa că dezastrul se poate repeta. Autoritățile caută soluții pe termen lung prin construcția unor diguri, însă realizarea acestora ar putea dura și câțiva ani.