12 august, Ziua internaţională a tineretului „Dacă lumea vrea cu adevărat să se retragă de pe marginea prăpastiei, ar fi bine să meargă pe jos spre un viitor mai durabil”

12 august 2023, 08:22

Tinerii sunt cheia pentru construirea unui viitor mai bun, a declarat secretarul general. Într-adevăr, cei aproximativ 1,8 miliarde de tineri din lume, cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, reprezintă cea mai mare generație de tineri din istorie.

Referindu-se la un nou document politic al ONU care invită guvernele să includă tinerii în consultări, secretarul general a spus că tinerii joacă un rol esențial în realizarea obiectivelor unei agende comune.

  • Jumătate din populația planetei are 30 de ani sau mai puțin, iar acest procent va ajunge la 57% până la sfârșitul anului 2030.
  • Sondajele arată că 67% dintre oameni cred într-un viitor mai bun, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani fiind cei mai optimiști în această privință.
  • Majoritatea oamenilor sunt de acord că echilibrul vârstelor în politică este greșit. Mai mult de două treimi (69%) dintre persoanele din toate grupele de vârstă sunt de acord cu faptul că mai multe oportunități pentru ca tinerii să aibă un cuvânt de spus în elaborarea/modificarea politicilor ar face ca sistemele politice să fie mai bune.
  • La nivel mondial, doar 2,6% dintre parlamentari au sub 30 de ani, iar mai puțin de 1% dintre acești tineri parlamentari sunt femei.

Tema Zilei internaţionale a tineretului 2023 este “Competențe ecologice pentru tineri: Către o lume durabilă”

În prezent, lumea se află într-o perioadă de tranziție ecologică. Trecerea la o lume sustenabilă din punct de vedere ecologic și prietenoasă cu clima este esențială nu numai pentru a răspunde la criza climatică globală, ci și pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). Succesul tranziției către o lume ecologică va depinde de dezvoltarea de competențe în rândul populației. Competențele ecologice sunt „cunoștințele, abilitățile, valorile și atitudinile necesare pentru a trăi, a dezvolta și a sprijini o societate durabilă și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor”.

(w300) 5 lucruri

Acestea includ cunoștințe și abilități tehnice care permit utilizarea eficientă a tehnologiilor și proceselor ecologice în mediul profesional, precum și competențe transversale care se bazează pe o serie de cunoștințe, valori și atitudini care să faciliteze luarea unor decizii durabile din punct de vedere ecologic, la locul de muncă și în viață. Datorită naturii lor interdisciplinare, esența competențelor ecologice este uneori exprimată, parțial, dacă nu în totalitate, prin alți termeni asociați, cum ar fi „competențe pentru viitor” și „competențe pentru locuri de muncă ecologice”. Deși competențele verzi sunt relevante pentru persoanele de toate vârstele, ele au o importanță sporită pentru persoanele mai tinere, care pot contribui la tranziția ecologică pentru o perioadă mai lungă de timp.

(w500) Ziua inter

Ziua internaţională a tineretului

În 1998, o rezoluţie care proclama 12 august drept Ziua internaţională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Naţiunile Unite (Lisabona, 8 – 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluţia 54/120, intitulată „Politici şi programe care implică tineretul” („Policies and programmes involving youth” – 17 decembrie 1999).

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite