11 februarie – Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei 

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei/Profimedia Images
11 februarie 2025, 09:16 (actualizat 11 februarie 2025, 09:17)

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este ‘Building a Future for Women in Science’ (‘Construirea unui viitor pentru femei în știință’), conform www.un.org.

Anul 2025 marchează cea de-a 10-a aniversare a zilei internaționale a femeilor și a fetelor în știință și a 30-a aniversare a Declarației și Platformei de Acțiune de la Beijing, două repere semnificative în efortul global de promovare a egalității de gen și a împuternicirii femeilor.

Egalitatea de gen în știință este crucială pentru construirea unui viitor mai bun pentru toți, dar femeile și fetele continuă să se confrunte cu bariere sistemice și părtiniri în urma carierei științifice. Reducerea decalajului de gen în știință necesită ruperea stereotipurilor, promovarea modelelor de urmat pentru a inspira fetele, sprijinirea progresului femeilor prin programe specifice și promovarea unor medii incluzive, prin politici și acțiuni care promovează incluziunea, diversitatea și echitatea, mai menționează www.un.org, citat de Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 22 decembrie 2015, o rezoluție privind stabilirea unei zile internaționale dedicate recunoașterii rolului important al fetelor și femeilor în domeniile științei și tehnologiei.

Adunarea Generală a ONU a decis să proclame ziua de 11 februarie Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, venind astfel în întâmpinarea eforturilor Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Departamentului ONU pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN-Women), Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) și a altor organizații pentru a încuraja și sprijini accesul și participarea fetelor și femeilor la educația în științe, tehnologie, inginerie și matematică, la activități de formare și cercetare la toate nivelurile.

La 20 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind știința, tehnologia și inovarea pentru dezvoltare, în care a recunoscut că accesul deplin și egal și participarea în domeniile științei, tehnologiei și inovației pentru femei și fete este imperios necesar pentru asigurarea egalității de gen și emanciparea femeilor și fetelor.

Ideea instituirii acestei zile a fost generată în cadrul primului Forum mondial la nivel înalt privind Dezvoltarea și Sănătatea Femeilor, organizat de Trustul Internațional Academia Regală de Științe (Royal Academy of Science International Trust – RASIT), care a avut loc la 11 februarie 2015, la sediul central al ONU de la New York, potrivit womeninscienceday.org.

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU.

Printre obiectivele marcării Zilei internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se află: oprirea tuturor formelor de discriminare față de fetele și femeile din domeniul științei și nu numai; toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil și calitativ de o educație științifică primară și secundară; de asemenea, să se asigure accesul egal al tuturor femeilor la o educație accesibilă și de calitate tehnico-științifică, profesională și terțiară, inclusiv cea la nivel de universitate; creșterea substanțială a numărului de femei de toate vârstele care au competențe relevante, inclusiv competențe tehnice și profesionale, pentru ocuparea forței de muncă, locuri de muncă decente și antreprenoriat. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite