100 de ani, ultimul rege | „Majestate, nu pleca, România-i ţara ta!” Mihai I – regele umilit de autorități, iubit de popor
Întoarcerea Regelui Mihai a devenit o problemă gravă pentru regimul Iliescu- Roman, post-decembrist.
Danielle Maillefer: „Prima sa tentativă a fost la Paşti, în 1990. Voia doar să meargă la mormântul strămoşilor săi. Primiseră toţi viza. Au luat avionul. Trebuie schimbat la Zurich. Acolo, în salonul de protocol, a venit directorul Suiss Air şi a spus: „Majestate, sunt dezolat, dar România tocmai m-a informat că vi s-a retras viza.” A fost o tristeţe extraordinară. Regele a fost foarte, foarte rănit.”
În 25 decembrie 1990, Regele Mihai a intrat din nou în țară, însoțit de presa străină. Pe autostrada Bucureşti-Piteşti, în drum spre Curtea de Argeș, mașinile familiei regale au fost oprite de militari.
Majestatea Sa Margareta: „Am fost arestați de tot felul de soldați. Am avut un kalașnikov. Nu a fost foarte plăcut.”
Regele Mihai a fost lăsat să revină abia în 1992. Sorin Ilieșiu a filmat mulțimea de oameni care l-a aclamat pe Regele Mihai.
Sorin Ilieșiu, profesor UNATC: „CNN spune că erau un milion de participanți. E și normal că autoritățile s-au speriat. Era considerat, de către regimul Iliescu ca un dușman.”
Danielle Maillefer: „A fost un asemenea entuziasm, un milion de persoane pe străzi, încât guvernului i s-a făcut frică. După aceea, a fost „NU!”
În 1994, Regele Mihai este umilit din nou pe aeroportul Otopeni, unde singurul parlamentar care a încercat să-l ajute să intre în țară a fost Dinu Patriciu. Fără rezultat, însă.
Abia în 1997, când Emil Constantinescu a devenit președinte, Regele Mihai a fost primit acasă. I s-a redat cetățenia și a fost rugat „să curteze” țările monarhice și câteva republici pentru integrarea României – mai întâi în NATO, apoi în Uniunea Europeană.
Dan Bădic: „Majestatea Sa era singurul care o putea îndeplini cu prestația sa. Personajul lui era cel mai indicat pentru o astfel de solie.”
Danielle Maillefer: „Cred că evoluţia României spre corupţie l-a marcat mult, mult. Lipsa de moralitate, lipsa de responsabilitate privind viitorul României, guvernele care nu ştiu să construiască o ţară – asta l-a marcat mult, mult, mult.”
În 5 decembrie 2017, România a intrat pentru aproape două săptămâni în doliu. Mii de oameni au stat la cozi zi și noapte pentru a îngenunchia în fața sicriului Regelui Mihai.
Narcis Ion, istoric: „Simbolistica regelui Mihai a depășit cumva perioada aceasta istorică în care efectiv a fost conducătorul statului român și, cum s-a văzut la funeraliile naționale, un întreg popor i-a adus un omagiu binemeritat.”
Funeraliile Regelui Mihai au redat demnitatea României când capete încoronate din întreaga lume s-au aplecat în fața sicriului Regelui Mihai.
Iar Regele Mihai a plecat dintre noi cu 101 salve de tun, așa cum a fost întâmpinat și când a venit pe lume, în urmă cu 100 de ani.