Ținutul Buzăului a fost declarat geoparc UNESCO. Statutul va fi reevaluat la fiecare 4 ani
Minuni ale naturii, multe vechi de milioane de ani, au adus Buzăului o recunoaștere internațională așteptată de peste 16 ani.
De la Vulcanii Noroioși, la Focul Viu, de la chihlimbarul roșu de Colți, până la Babele de la Ulmet sau domurile de sare. Despre toate acestea va afla lumea întreagă.
Toate aceste valori naturale, alături de priceperea localnicilor în a făuri obiecte tradiționale i-au determinat pe specialiștii UNESCO să voteze în unanimitate acordarea statutului de geoparc.
Răzvan-Gabriel Popa, directorul Asociației „Ținutul Buzăului”: „Această zonă de 18 comune, Ţinutul Buzăului, e un teritoriu cu valori atât de speciale, încât au fost recunoscute la nivel internaţional. Este o zonă de dezvoltare, nu e o arie protejată, nu vine cu restricţii, vine cu recomandări şi cu o altă abordare. Este un statut care, dincolo de a fi o validare şi un premiu, este şi o obligaţie. Ne obligă să continuăm dezvoltarea acestei zone şi să ne menţinem statutul„.
Emanoil Petre Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău: „Vor fi beneficii de vizibilitate, vor fi beneficii pentru locuitorii din cele 18 comunităţi componente, dar vor fi şi beneficii economice pentru cetăţenii din zonă şi nu numai, pentru întreg judeţul. Va fi, practic, relansarea turismului buzoian„.
Noul statut va convinge antreprenorii să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural sau de aventură. Toate acestea, fără a provoca un turism de masă în zonă.
Statutul de geoparc va fi reevaluat la fiecare 4 ani.
În România, singura zonă care mai are deocamdată un astfel de statut este Ținutul Hațegului. Aspiră însă și zona de nord a județului Brașov, unde au avut loc ultimile erupții bazaltice de pe teritoriul României, dar și unde se află Canionul Roșu și Lacul de Smarald de la Racoş.